SOSYOLOJİ NEDİR

Sokakta, yolda herhangi birisine ‘’sosyoloji nedir?’’ diye sorduğumuzda aldığımız yanıt ‘’toplum bilimi’’dir. Sosyoloji bölümüne ilk başladığımda ben de aynen bu yanıtı vermiştim. Toplum bilimi kelimesi sosyolojinin kelime olarak tam karşılığı olsa da ne yazık ki anlam bakımından karşılayamamaktadır. Gelin bu yazımızda sosyoloji neymiş bir bakalı
m.

Sosyoloji, Latince dost, arkadaş, üye anlamına gelen socius kelimesi ile bilim anlamına gelen logy kelimesinden oluşmuştur. O halde sosyoloji nedir sorusuna toplum bilimi demek kelimeyi açıklamak değil yalnızca çevirisini yapmak olur.
Bir konunun sosyolojinin alanına girebilmesi için en az iki kişi arasında olması ve süreklilik sağlaması gerekir. Burada süreklilik diyerek kastettiğim, bir olayın sürekli olarak devam etmesi değil, yaşanan olayın farklı kişiler tarafından farklı zamanlarda birçok kez tekrarlanmasıdır. Örneğin evlilik, insanlığın ilk zamanlarından beri farklı kültürlerde farklı şekillerde varlığını sürdürmüştür. Çok daha yeni olan bir başka kavram ise selfie (özçekim)dir. Hatta ve hatta el sıkışmak bile sosyolojinin konusudur.


Sosyoloji aslında insanın üzerinde yaşadığı dünyayı açıklar. Dışarıya çıktığımızda gördüğümüz insan ilişkilerine, toplumsal davranışlara, uyduğumuz kurallara karşı ‘’Neden’’sorusunu sorar. İnsanlar neden göç ediyorlar, neden savaşıyorlar, neden sokakta çıplak gezmiyoruz, neden işsizlik var gibi sorularla konunun derinine inip çözüm yolları ve belirli çıkarımlar yapar.
Sosyoloji, insanın karşılaştığı olaylara daha geniş bir bakış açısı ile bakabilmesini ve sürekli değişim gösteren olayları daha iyi yorumlayabilmesini sağlar. Herkesin sosyolojiden öğreneceği bir şey vardır. Bu yüzden sizleri sosyoloji öğrenmeye ve tabi ki kullanmaya davet ediyorum.

Yorumlar

  1. Özet için teşekkürler. Bu konuda daha kapsamlı bir yazını bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için teşekkür ederiz. Mümkün olan en kısa zamanda ...

      Sil

Yorum Gönder

Kıymetli yorumlarınız bizim için önemlidir. Bize ulaştırdığınız her öneri ve görüşü, eleştiriyi dikkate alıyor ve değerlendiriyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evrimsel Biyoloji Öğrenmek Bize Ne Kazandırır?

Covid-19 Kapitalizmin Sonunu Getirecek Mi?

Eşcinsellik Üzerine

İnsanların Evrim ile İmtihanı