1 Mart 2020 Su-24'ler nasıl düşürüldü ?



    Bildiğiniz gibi geçenlerde Suriye hava sahasında iki adet Su - 24 uçağı tek F-16 mızdan atılan iki adet füze ile düşürüldü. Bu olay Bahar Kalkanı Operasyonu dışında modern askeri havacılık tarihine de damga vuracak cinsten bir olaydı. Hem olayın gelişiminden hem de olayda rol oynayan platformlardan bahsetmek istiyorum
.

   Esat'ın Türk Ordusuna yaptığı hava saldırısından sonra Türkiye Esat unsurlarına karşı Bahar Kalkanı harekatını başlattı. Harekat şu ana kadar ateş destek vasıtaları ve hava saldırıları ile icra ediliyor. Harekat icra edilirken Türkiye muhtemel bir ikinci hava saldırısına karşı dikkat kesilmiş durumda.
 
   
1 Şubat 2020 tarhinde Türk ordusuna ait havadan erken uyarı ve kontrol uçağı Türk unsurlarına doğru yönelmiş iki adet Su - 24 uçağını fark etti. Havadan erken uyarı ve kontrol uçağı ya da bir diğer ismiyle AWACS uçağı en basit tabiriyle uçan bir radardır. Amacı düşmana ait unsurları güvenli bir mesafeden tespit etmek ve dost unsurları koordine etmektir. Bu olayda da AWACS uçağı tanımına mükemmel bir şekilde uygun hareket etmiş , tespit edilen Su-24 lerin konumlarını bölgede devriye uçuşu yapan F-16 ya göndermiştir.

Türk Ordusuna ait bir AWACS

     Bölgede hazır bulunan F-16 düşman unsurları tarafından fark edilmemek için radarını pasif duruma geçirdi. Burda radarların çalışma felsefesinden kısaca bahsetmek istiyorum. Radarları karanlık bir odada açılan el fenerine benzetebiliriz. Nasıl el fenerini açtığımızda karşımızdakileri net bir şekilde görebilirsek karşımızdakiler içinde bizim yerimizi saplamak çok daha kolaylaşacaktır. Bu yüzden F-16 mız muhtemel bir karşı saldırıdan sakınmak için kendi radarından sinyal yaymayı kesti. Burada tamamen AWACS uçağından gelen verileri kullanarak Su -24 lere iki adet AMRAAM füzesi ateşledi.


           Uçağa takılı halde bir AMRAAM füzesi


    AMRAAM füzesi ABD üretimi orta menzilli radar güdümlü bir hava-hava füzesidir. İlk ateşlendiğinde fırlatıldığı uçaktan gelen verileri kullanan füze hedefine yaklaştığında kendi radarını aktif eder. Bu olayda da AMRAAM füzeleri ilk ateşlendiklerinde F-16 dan gelen verileri kullanarak Su-24 lere kendi radarını kullanabileceği kadar yaklaştı. Terminal yani hedefine kendi radarıyla kitlendiği aşamaya geldiğinde ise uçakla olan bağını koparan füzeler iki Su-24 ü de başarıyla imha etti.
     Sonrasında gelen görüntülere göre imha edilen iki uçaktaki pilotlarda paraşütle atladılar. Burada iki uçaktaki dört pilottan kaçının sağ olduğu bilinmiyor.




   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evrimsel Biyoloji Öğrenmek Bize Ne Kazandırır?

Covid-19 Kapitalizmin Sonunu Getirecek Mi?

SOSYOLOJİ NEDİR

Eşcinsellik Üzerine

İnsanların Evrim ile İmtihanı