Covid-19 Kapitalizmin Sonunu Getirecek Mi?




      Virüs üzerinden duyar kasmak da virüs ile alakalı komplo teorileri üretmek de virüsün kendisi kadar yaygınlaştı. Son dedikodulara göre covid-19 kapitalizmin sonunu getirecek, dünyadaki bu sömürgeci düzen yıkılacak ve yerine artık kafalarında nasıl bir düzen varsa o gelecek. Şimdi bunun saçmalığını birkaç yerden ele almak istiyorum

      Öncelikle kapitalist düzenin ne olduğundan kısaca bahsedeyim. Kapital kelime anlamı olarak sermaye anlamına gelmektedir. Kapital düzende elinde sermayesi olan insanlar bu sermayeyi kullanarak daha fazla para elde ederler. sonra artan paralarını daha da fazla para elde etmek için kullanırlar. Zengin gittikçe zenginleşip pastadan daha büyük dilimler yemeye başladıkça, yoksula da doğal olarak daha da yoksullaşır. Kapitalist düzenlerde ekonomiye devlet müdahalesi minimum düzeydedir. Küçük şirketleri büyük şirketlere karşı koruyacak bir devlet olmadığından büyük şirketler önüne çıkan her şeyi yutan ve gittikçe büyüyen bir çığ gibi küçük şirketleri teker teker ezer ve pazarda tekelleşir. Tekelleşen şirket artık pazarda kuralları kendisi belirler ve para kazanmak için elinden geleni ardına koymaz. Kapitalizmin bir diğer yüzü de artan arza karşılık bulmak için yapay talep yaratılmasıdır. Kapitalist ülkelerde her yer reklam panolarıyla afişlerle ve aklınıza gelen bin bir türlü reklam çeşidi ile kaplıdır. Reklamdan kaçmak neredeyse imkansızdır. Burada amaç halkta ihtiyacı olmayan ürünlere karşı bir talep yaratmaktır.

       Şimdi düzeni anladığımıza göre nasıl yıkılır onu düşünelim. Burada paranın çoğunu elinde bulunduran bir burjuvazi kesim ile halkın çoğunluğunu kapsayan bir üretici-tüketici kesimin varlığından söz edebiliriz. Virüs salgını bildiğimiz gibi Amerika ve Çin gibi büyük ülkelerin ekonomilerine büyük zararlar verdi. İnsanlar da buradan hareketle kapitalizmin kalesi Amerika ve kapitalizmin yakıtı ucuz iş gücünün merkezi Çinin ekonomilerinin zarar görmesinden dolayı kapitalist düzenin yıkılacağını konuşmaya başladılar. Buradaki mantık hataları şudur ki, evet belki covid-19 salgını Amerika ve Çinin ekonomilerini batırabilir, evet şu anki düzen yıkılabilir ancak şu anki düzenin yerine gelecek düzen gene başka bir kapitalist sistem olacaktır. Belki artık kapitalizm Amerika ve Çinin üzerinden değil de Avrupa birliği ve Vietnam üzerinden dönecek şekilde evrimleşebilir.

      İkinci olarak da kriz direncinden bahsetmek istiyorum. Bunu çok basit açıklayacağım. Evden çıkma yasağı gelse işçi bir aile mi daha çok sıkıntı çeker , varlıklı bir aile mi? Halkımızın arasında bir laf vardır, kar garibanın üzerine yağar diye. Kriz batırdığı bir büyük şirket için yüzlerce küçük şirketin sonunu getirecek. Batan bir büyük şirketin piyasada yarattığı boşluğu küçük şirketlerden çok o şirketin hali hazırdaki büyük rakipleri dolduracak. Kapitalizm hakkında ne demiştik? Küçük bir kesimin paranın çoğunu elinde tutması. Salgının yol açtığı kriz dindiğinde hayatta kalanlar krizde yok olanların yarattığı boşluğu doldurarak daha da güçlenecekler ve emin olun holdingler ve tekelleşmiş şirketler değil küçük şirketler batacak.

      Son olarak da hatırlatmak isterim ki kapitalizm canavarı bundan önce daha büyük tehlikeleri atlattı. Soğuk savaşta kominizim canavarının da , defalarca gelen korkunç ekonomik krizlerin de üstesinden gelen kapitalizm bunu da atlatacaktır. Dürüst olmak gerekirse ne zaman dünyadaki insanlar kafalarını ideolojilerden ve sloganlardan kaldırır da kendi devletlerinin görevinin burjuvaların değil de haklarının hakkını korumak olduğunu anlar ise kapitalizm denen düzen o zaman yıkılır. Kapitalizmi içi boş sloganlar atarak , yollara oturarak, okuyup belki de ileride ezileni koruyacak gençlerin aklını çelerek hayatlarını mahvederek bitiremezsiniz. Kapitalizmi yerine koyacak sağlam, uygulanabilir ve gerçekçi bir düzeniniz olmadıkça bitiremezsiniz. Kapitalizmi yerli üretimi desteklemeden, bilinçlenmeden, okumadan , kafanızı kumdan kaldırıp gerçek hayatı öğrenmedikçe bitiremezsiniz. O yüzden hiç virüsten, gelmeyecek bir devrimden medet ummayın.

Lütfen yazının altına siz de kendi düşüncelerinizi yazın.

Yorumlar

Yorum Gönder

Kıymetli yorumlarınız bizim için önemlidir. Bize ulaştırdığınız her öneri ve görüşü, eleştiriyi dikkate alıyor ve değerlendiriyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evrimsel Biyoloji Öğrenmek Bize Ne Kazandırır?

Evrim Hakkında Kafa Karıştıran Sorular

SOSYOLOJİ NEDİR

Evrimin Mekanizmaları: Genetik Sürüklenme