Evrim Hakkında Kafa Karıştıran Sorular


Birkaç evrim karşıtı siteye göz gezdirdim ve yığınla hatalı bilgiler yazıldığını gördüm. Bunu üzülerek söylüyorum ki, bu hatalı bilgilere itimat eden ve inanan birçok insan mevcut. Evrimi bilim sitelerinden/kitaplarından öğrenmek yerine, bilimden anlamayan ve komplo teorilerine sımsıkı tutunmuş, kendi fikir ve ideolojilerini yaymak amacıyla bu yazıları kaleme almış insanlardan öğrenmeye çalışmak ne yazık ki büyük bir hata! Haydi gelin birkaç hatalı bilginin doğrusu neymiş bakalım!

Evrim Teorisi İnsanları Materyalizme Götürür!

Bildiğiniz gibi materyalizm, her şeyin maddeden oluştuğunu dile getirir ve tabiri caiz ise “ruhaniyeti” reddeder. Sahi evrim, insanları materyalizme mi sürükler?

Aslına bakacak olursak bu kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Yani biz “evrim insanları materyalist yapmaz” diyemeyeceğimiz gibi “evrim insanları materyalist yapar” da diyemeyiz. Çünkü evrim sanılanın aksine herhangi bir dine yada ideolojiye saldırmaz. Bunu yapmayı gerek görmez bile! Çünkü evrimin herhangi bir bilinci yoktur. Evrim bir doğa yasasıdır ve biz onu kabul de etsek inkar da etsek işlemeye devam eder/devam ediyor. İnsanların, sırf dini hikayelerine ters düşüyor diye evrimi bu denli şiddetle hedef almaları, ancak ve ancak acizlikten kaynaklanmaktadır. Ayrıca bazı “din adamlarının” cepleri söz konusu olduğu için, evrime şiddetle saldırırlar.

Sorgulayan ve kendi fikirlerini yaratan, başka insanların düşüncelerini kalıp olarak almayan biriyseniz şayet, evrimi öğrendikten sonra da kendi düşünce sisteminizi tekrar gözden geçirebilirsiniz. Doğru bildiklerinizi araştırır ve yerlerine yeni fikirler koyabilirsiniz. Bunun yanında hiçbir fikrinizi değiştirmemeyi de seçebilirsiniz. Evrim buna karışmaz, evrim teorisi sadece evrimin nasıl işlediğini ve canlıların nasıl değişerek günümüze geldiğini açıklar. Yani size tavsiyem, evrime bu kadar anlam yüklemeyin…

Yaratılışçılık Bilim Tarafından Kanıtlanmıştır! Canlılar Tanrı Tarafından Bir Anda Yaratılmıştır!

 Yaratılışçılığın bilim tarafından kanıtlandığını öne süren, Amerika’daki bazı “sözde” biyologların evrimi çürüten tezler yayınladığını söyleyen insanlar maalesef hala mevcut. Bahsettikleri biyologları biraz araştırdığınızda, kendilerini “yaratılışçı” olarak tanımlayan ve “yaratılışçı” akımlarına kapılıp giden kişiler olduğunu görürsünüz. Ayrıca bu insanların bilim camiasının sadece %1’ini oluşturduğunu görmek, bu insanlara olan güvenin büyük oranda azalmasına sebeptir. Koskoca bilim camiasının %99’unun evrimi kabul etmesi ve birçoğunun evrimi açıklayan makaleler yayınlaması, araştırmalar ve gözlemler yapması bir kenara atılıp, evrimi çürütmek için tersi kanıtlar sunmak yerine sadece inkar etme yolunu seçen insanlara itimat edilmesi, ne yazık ki acı bir durum. Bilimde bir hipotezi veya teoriyi çürütmek için yapmanız gereken tek şey vardır: Ortaya atılan teoriyi yalanlayacak KANITLAR bulmak…

Evrim Gerçek Değildir Çünkü Şuan Bunu Gözlemleyemiyoruz!

Bu sözün çarpıtılmış bir söz olduğunu söylemekte fayda var. Evrimin tanımına baktığımızda, evrimin bir anda veya birkaç günde/yılda olduğunu söyleyen tek bir kelime yada ipucu bulamazsınız! Evrim tanımı itibari ile “canlıların nesiller içerisindeki değişimi” dir. Dikkat ederseniz “nesiller içerisindeki” diyor, yani açık bir şekilde on yıl yada yüz yıl gibi bir ifade kullanmıyor. Buradan anlayabiliriz ki, evrim kısa sürede gerçekleşen bir olgu değil! Tabii memelilerden bahsediyorsak bu böyledir, peki ya bakteri ve virüsler?
 
virüs korona virüs
UE


İşte bu sorunun hatalı olduğunun kanıtı, bakteri ve virüslerdir. Şuanda gündemimizde Covid-19 salgını var. Bu salgının başını çeken Sars-CoV-2 virüsünü nasıl açıklıyor bu insanlar çok merak ediyorum! Bugün bizzat yaşadığımız salgın, Koronavirüs ailesinin yedinci üyesi olan Sars-CoV-2 virüsünün insana bulaşmasının bir sonucudur. Bu virüs evrim geçirmiştir ve tüm dünyaya yayılarak dünya ekonomisini, politikayı, hatta ve hatta insanların gündemini bile derinden etkilemiştir.
 
bakteri virüs
CSB


Bakteriler de hakeza, mevcut koşullar sağlandığında her 20 dakikada bir üreyen canlılardır. Bu canlılara uygun koşulları sağlayıp, yapay olarak seçilim baskısı uyguladığımızda (örneğin bulundukları ortama antibiyotik enjekte ettiğimizde) bakterilerin bir kısmı ölürken bir kısmı hayatta kalmaktadır. Hayatta kalanlar ürediğinde (bölündüğünde) bakteri popülasyonu antibiyotiğe daha dirençli bir popülasyon haline gelmiştir. İşte bu evrimin ta kendisidir! Evrimi illa bir canlının diğerine dönüşmesi olarak algılayan insanların düştüğü en büyük hata budur!

Kuş File Dönüşmediği Sürece Ben Evrime İnanmam!

Az önce bahsettiğim kilit konu tam olarak budur. Biriyle karşılıklı evrimi tartıştığınız zaman size bu cümleyi kuruyorsa, tartışmayı bırakabilirsiniz. Çünkü bunu söyleyen kişi evrimi, ideoloji ve din pazarlayan kişilerden öğrenmiştir ve tek yaptığı onları tekrar etmektir. Evrimin halka bu denli hatalı empoze edilmesi maalesef büyük bir kayıp. Birçok insanın evrimi bilim platformlarından değil de, fikir ve düşüncesini satan insanlardan öğrenmesi (yada ezberleyip aynı şeyi tekrar etmesi) toplum ve dünya olarak ilerlememize engel oluyor. Ticari kaygılar güden bu insanlar olmasa, veya insanlar bu tüccarlara itimat etmese belki de dünyanın geldiği nokta çok daha farklı olacaktı. Siz siz olun, bilimi bilim insanlarından ve bilim anlatıcılarından öğrenin, işin ehli olmayıp üstüne bir de ahkam kesen insanlardan değil!

Kısa ve anlaşılır bir biçimde evrimi anlattığım yazımı okumak için buraya, teori kelimesinin algısındaki hatadan bahsettiğim yazımı okumak için buraya, dini kesimin evrimi niçin reddettiği konusunu işlediğim yazımı okumak içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evrimsel Biyoloji Öğrenmek Bize Ne Kazandırır?

Covid-19 Kapitalizmin Sonunu Getirecek Mi?

SOSYOLOJİ NEDİR

Eşcinsellik Üzerine

İnsanların Evrim ile İmtihanı