Siz Sperm Değilsiniz!


Bu yazımızda, insanlar arasındaki genel bir algıyı ve yanlış bilgiyi düzeltmeyi amaçlıyoruz. Dünyanın birçok bölgesinde, insanların ürerken, spermin yumurtaya girmesi sonucu zigotun spermden oluştuğuna dair genel bir kanı olduğunu fark ettik ve bu yazıyı yazmayı üzerimize borç bildik.

Şimdi sıfırdan almak istiyorum, bir erkek ve bir kadın birlikte oldular, bunun sonucunda erkek spremlerini kadının vajinasına bıraktı ve spermler yumurtaya doğru gidiyor. Buraya kadar her şey tamam, olay bundan sonra başlıyor. Milyonlarca sperm yumurtaya doğru yol alırken, milyonlarca sperm vajinadan dışarı akar. Birkaç on milyonu ise vajinanın asidik ortamında ölür. Spermler birçok engel ile karşılaşırlar ve ilerlerken milyonlarcası bu engelleri aşamaz. Spermler rahme doğru ilerlerken, dişinin savunma sistemi, spermleri yabancı ve işgalci olarak algılar ve belki de yüz binlercesini yok eder. Bundan sonra geriye birkaç bin sperm kalmıştır.

Bilim ve Gelecek
Uzatmamak adına, en sona geçmek istiyorum. Yumurtaya ulaşabilen ilk sperm, yumurtaya girer ve yumurta spermi içine doğru çeker. Bu sayede döllenme başlar. İçeriye giren sperm, taşıdığı genetik materyalleri dışarıya saçar ve bu genetik materyaller 23 kromozoma dönüşür. Daha sonra yumurtanın içerisinde bulunan 23 kromozom ile birbirlerine bağlanırlar ve benzersiz bir genetik kod meydana gelir. İşte bu genetik kod, doğacak olan yavrunun genetik kodudur. Cinsiyet, saç rengi, göz rengi, boyu ve daha binlerce genetik özellik…

Bundan sonra oluşan zigot spermden değil, sperm ile yumurtanın genetik kodlarının birleşmesinden oluşur.

Sizlere genel bir yanlış kanıyı kısa ve öz bir şekilde anlatmak istedim. Bu yazıyı hazırlarken büyük oranda Nucleus’un hazırladığı videodan yararlandım. Buraya tıklayarak ilgili videoya ulaşabilir ve spermin vajinada ki yolculuğunu detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evrimsel Biyoloji Öğrenmek Bize Ne Kazandırır?

Covid-19 Kapitalizmin Sonunu Getirecek Mi?

SOSYOLOJİ NEDİR

Eşcinsellik Üzerine

İnsanların Evrim ile İmtihanı