Evrim Nedir? Evrim’e Giriş


      
Evrim’i hepiniz duymuşsunuzdur. Hani şu, dedelerimizin aslında maymun olduğu, bir kuşun, bir süre sonra file dönüştüğü olay...


Sanılanın aksine evrim, bir kuşun yada atın, durup dururken, zaman içerisinde file dönüşmesi falan değildir. Bu, evrimi bilmeyen ve bilmek istemeyen, evrimi anlamayan ve gerçeğe gözlerini kapatmış bir kesim tarafından ortaya atılan absürt açıklamalardır. Eğer evrimi, bir bilim sitesinden veya kitabından öğrenecek olursanız, evrimin halk arasındaki algısının ne kadar yanlış olduğunu görebilirsiniz. Evrim, en nihayetinde, canlıların nesiller içerisindeki değişimidir. Bakın canlı bireylerinden bahsetmiyorum, canlıların nesillerinden bahsediyorum. Yani burada demek istediğim aslında canlı popülasyonları. Daha anlaşılır ifadeyle, canlı grupları. Canlı bireyleri yalnızca modifikasyona uğrar.
Natural Selection


                                           
Ayrıca bu canlı popülasyonu, bir türden, var olan diğer bir türe evrimleşmiyor. Yani bir kedi türü, bir sürüngen türüne dönüşmüyor. Bu yazımda, Evrim hakkındaki genel sabit ve yanlış düşüncelerden ve bu yanlış düşüncelerin doğrularından bahsetmek istiyorum.

Evrimin tanımını anladıysanız, sırada evrim hakkındaki bir diğer yanlış bilgiden bahsetmek istiyorum. “Evrim tesadüfleri anlatır, oysa ki şu kainata bir bakın, ne kadar mükemmel! Bu kadar mükemmel bir evren, ve bu kadar mükemmel canlılar nasıl tesadüf eseri olabilir?”

Bu cümleleri söyleyen birine şunu sordunuz mu hiç, “doğada mükemmellikten nasıl bahsediyorsun?”. Bunu sorduğunuz zaman genelde, “baksana bütün canlılar çok güzel bir biçimde, birbiriyle uyum içinde yaratılmıştır” diyecektir. Bu kişiler canlıların yaşam mücadelesi verdiğini, hayatta kalmak için birbirlerini parçalamak ve yemek zorunda olduklarını bilmez ve buna “mükemmel yaratılmış” der. Onun için ilk doğru bilinen yanlışımız, “doğanın mükemmelliğidir”. Doğa mükemmel değil, bilakis canlıların yaşam mücadelesi verdikleri bir ortamdır. İkinci yanlış bilgi, tesadüf/rastgele algısıdır. Evrim’in rastgele (random) ilerlediğini düşünen, yığınla insan var maalesef. Halbuki biraz evrimsel biyolojiyi araştıran birisi, evrimin “tesadüf”lükleri baz alarak ilerlemediğini bilir. Evrim’in ilerleyişinde yığınla etken mevcuttur. Bu etkenlerin herhangi bir canlı popülasyonuna “nerede, nasıl, ne zaman, hangi yollarla, ne biçimde” etki edeceğini,  bilim insanları ve biz kestiremediğimiz için, bunu “rastgele” olarak ifade ederiz. Halbuki evrimin bir matematiği vardır ve olasılıklar zinciri içerisinde, binbir farklı varyasyon meydana gelebilir. Bu sebeple evrimde sık sık “rastgele” ifadesini duyarız.

Bir diğer yanlış bilgi ise, evrimi “sadece bir türden başka bir türe geçiş” zannetmeleridir. Evrim yalnızca türleşme değildir, evrim, popülasyonda nesiller içerisinde farklı genlerin yavaş yavaş birikmesidir. Bunun sonucunda farklı bir tür ortaya çıkar. Türleşme, aslında evrimin bir sonucudur diyebiliriz...



Bu blogdaki popüler yayınlar

Evrimsel Biyoloji Öğrenmek Bize Ne Kazandırır?

Covid-19 Kapitalizmin Sonunu Getirecek Mi?

SOSYOLOJİ NEDİR

Eşcinsellik Üzerine

İnsanların Evrim ile İmtihanı