İnsanın Benlikleri



Toplumsal hayatın içerisinde bulunan her insan farklı yerlerde farklı çevrelerde ve farklı zamanlar birkaç değişik kişiliğe bürünmektedir. Bu davranış neye göre şekillenmektedir gelin inceleyelim.

Toplum içerisinde yer edinmiş her insan farkında olarak veya olmayarak birçok sosyal çevre içerisinde bulunur(aile, iş, arkadaş grupları).Kişinin bu gruplarda gösterdiği kişiliği samimiyet seviyesine göre şekillenir.Ailemize karşı takındığımız kişiliğimiz çoğunlukla, iş arkadaşlarımıza gösterdiğimiz veya herhangi bir yabancıya gösterdiğimiz kişiliğimizle birbirine o kadar uzaktır ki sanki iki farklı mekanda iki farklı insan gibiyizdir.



Kişisel alan (Personal Space) denilen, kişilerle olan samimiyetimize göre onlarla aramıza koyduğumuz mesafe aslında duygusal olarak da geçerlidir. Tanımadığımız insanlarla aramıza belirli bir mesafe koyduğumuz gibi onlara kendi benliğimizi de gerçeklikten uzak ve belirli bir kalıp içerisinde gösteririz. Örneğin yeni tanıştığımız birisine karşı daha ciddi bir tutum sergileriz ve sert bir mizaca bürünürüz. Bu hareket bizim duygusal olarak incinmememiz ve kendimizi korumamız için doğal olarak meydana gelir. Çoğu zaman bu hareketin bilincinde olmasak da zihnimizin arka planında bu görevi yerine getirmeye devam eder.
Kişilerle olan samimiyetimizin derecesi arttıkça ve yakınlaşmaya başladıkça kendimizi onlara karşı daha açık hale getiririz ve kalıplardan sıyrılmaya başlarız. Onları fiziksel olarak daha yakınımızda tutmaya ve benliğimizin kapılarını teker teker aralamaya başlarız. Aralanan her kapı ile benliğimizin sırlarını ve özünü paylaşırız.
 Fakat benliğimizin içerisinde öyle bir kapı vardır ki ne kadar yakın olursak olalım kimseye açılmaz. Yalnızca kişinin kendisine açılır ve içerisindeki acı, pişmanlık ve kaygıyı ruhuna zerk eder.

Yani kim olduğumuzu yalnızca kendimiz gerçekten bilebiliriz. Başkalarının bizde gördüğü kişilik yalnızca dış kabuğumuzdur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evrimsel Biyoloji Öğrenmek Bize Ne Kazandırır?

Covid-19 Kapitalizmin Sonunu Getirecek Mi?

SOSYOLOJİ NEDİR

Eşcinsellik Üzerine

İnsanların Evrim ile İmtihanı