Evrim’i Bilimsel Kaynaklardan Öğrenin



Eski yazılarımda ele aldığım bir konuyu tekrar gündeme getirmek istiyorum. Birkaç gündür evrim karşıtı insanların paylaşımlarına ve yorumlarına göz gezdiriyorum. Çok rahatsız olduğum paylaşımlar yapıyor birçoğu. Rahatsız olmamın sebebi ise, bilmedikleri bir konu hakkında konuşuyor olmaları. Bilmiyorlar ve bunu kabul etmiyorlar! Sadece bildiklerini sanıyorlar!

Bu insanların evrimi reddetmesinin tek sebebi olduğunu düşünüyorum: Evrim’i bilimsel kaynaklardan açıp okumak yerine, dini ve ideolojik fikirlerini “pazarlayan” insanların paylaşımlarından etkilenerek bu refleksi gösteriyorlar. Dini düşüncelerini ve ideolojilerini “pazarlayan” insanların özellikle Youtube’da paylaştıkları “evrim karşıtı” videoların hiçbir bilimsel temeli olmamasına rağmen, bu denli sorgusuz sualsiz reddedilmesine ne yazık ki anlam veremiyorum.


İnsanlar evrimi sadece “maymundan gelmek” olarak görüyor ve bu durum çok acı… Birçoğu “mikro evrim” zaten var ben “makro evrimi” inkar ediyorum diyor, sanki evrim bir fikir akımıymış da reddedilebilir bir şeymiş gibi… Mikro evrimin veya makro evrimin ne olduğunu sorsanız, emin olun onu da bilmezler. Bilmiyorlar, ne yazık ki bilmiyorlar ve sadece fanatiği oldukları “dinin/ideolojinin” pazarlamacıları tarafından söylenen sözleri olduğu gibi alıp tekrar ediyorlar. Bu acizlik, insanları ne kadar aşağılara çekiyor bir bilseler, bir daha bunu yapmayacaklarından eminim lakin onu da bilmiyorlar. Peki soruyorum size, bu insanlar neyi biliyor?

Araştırıp kafa yormadıkları konularda ahkam kesmeyi, sorgulayıp araştıran, öğrenen insanları “ahmaklıkla” suçlamayı, kendi fikirlerine zıt düşen bir durumla karşı karşıya geldiklerinde saldırmayı, fikirlerini kabul etmediğinizde hakaret etmeyi biliyorlar. Evet evet, bu konularda gerçekten bilgileri var bu insanların. Saldırmayı, kendi fikirlerini kabul ettirmenin bir aracı olarak görmek, basitlikten başka bir şey değil…

Ayrıca bu “bağnaz” kesim yüzünden, evrimi merak eden ve araştırmaya başlayan insanların birçoğu da, araştırmaya başlamadan “hee maymundan gelmekmiş, çok saçma” diyerek daha araştırmaya başlamadan bitirebiliyor. Benim dert ettiğim konu da bu zaten! Aydınlanma yaşayacak birçok insanın önüne engel koyuyor bu insanlar, sanki kendi kafalarına kelepçe vurmamışlar gibi bir de diğer insanlara da bu kelepçeden takıyorlar/takmaya çalışıyorlar.

Cahillikle mücadele etmemiz gerekiyor. Toplumumuzun bu cahilliği yüzünden, ülke olarak ileriye gidemiyoruz. Birimiz ilerleme kat etmeye başladığı anda, “yobaz/çomar” tayfa bir anda zıplıyor ve ilerlemeye başlayan kişiyi alaşağı etmeye çalışıyor. Bu hiçbirimize bir şey kazandırmadığı gibi, bizden birçok şeyi götürüyor. Şirketlerin ve ülkelerin “Mars’a” gitmek ve orada koloni kurmak gibi hayalleri varken, bizim burada durup “benim dinim evrimi reddediyor”, “evrim maymundan gelmedir, siz buna mı inanıyorsunuz” tartışmalarına girmemiz, ne yazık ki geriden geldiğimizi ortaya koyuyor.

Ben ve ekip arkadaşlarım bu cahillikle mücadele etmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiğince bir şeyler ortaya koymaya çalışıyor ve bunları insanlara sunmaya çalışıyoruz. Sizden isteğim siz de bu mücadeleye ortak olun ve cahilliğe karşı savaş açın. Eğer şimdi savaş açmazsak, bir 100 yıl daha geriye gideceğiz…


En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır. M.Kemal Atatürk






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evrimsel Biyoloji Öğrenmek Bize Ne Kazandırır?

Covid-19 Kapitalizmin Sonunu Getirecek Mi?

SOSYOLOJİ NEDİR

Eşcinsellik Üzerine

İnsanların Evrim ile İmtihanı