Evrim Hakkında Kafa Karıştıran Sorular-2


Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde “evrim hakkında kafa karıştıran sorular” başlıklı bir yazı yayımlamıştım. O yazımda birçok insanın yanlış/eksik bildiği konulara/sorulara değinmiştim. O yazımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Şimdi o yazının devamı niteliğinde bir yazı yazmayı düşünüyorum. Ele aldığım 3 soru var ve sizinle birlikte bu 3 soruyu ele alacağım…

1-) Evrim Varsa Neden Hala Maymunlar Var?

Bu soruyla sık sık karşılaşıyorum. Gerek sosyal medya platformlarında gerekse yüzyüze tartıştığım insanlar tarafından bu soru sıkça gün yüzüne çıkartılıyor. Ne yazık ki bu mesele birçok insan tarafından hala anlaşılamamış durumda.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, evrim iki kuzen türün birbirlerine geçişi değildir! Bu tamamen hatalı bir varsayımdır. Evrimsel biyolojiyi biraz okuduğunuz zaman, türler arası geçişin ata türden diğer alt türlere geçiş olduğunu görürsünüz. Şempanze ve insanı ele aldığımızda bu iki tür kuzendir. Son ortak ataları yaklaşık 6 milyon yıl önce yaşamıştır ve o son atadan şempanzeleri ve günümüz insanlarını ortaya çıkartacak diğer türler evrimleşmiştir. Yani ikiye ayrılan bir ağaç dalı vardır ve bu ağaç dalının kökü ortak atayı temsil etmektedir. Bahsettiğimiz iki dal ise şempanze ve insanı temsil etmektedir. Bu iki dal birbirlerinden gelmemiş, bilakis o kökten gelmiştir.


Şunu belirtmeliyim ki o son atadan sonra direk pat diye şempanze ve modern insan oluşmamıştır. Şempanze ve modern insana gelene kadar birçok tür gelip geçmiştir.

2-) Evrim Nasıl Böyle Kusursuz Canlılar Ortaya Çıkarttı?

İlk olarak “kusursuz” dan kastımız nedir onu sorgulamamız gerekiyor? Doğaya ve canlılara baktığımızda, hiç de kusursuz bir yapı göremiyoruz. Bel fıtığı çeken insanlar, büyük bir bizona saldırması sonucu sakat kalan aslanlar vs. bu canlıların neresi kusursuz? Anlamış değilim doğrusu…

Evrime göre canlılar bulundukları ortama adapte olmaktadırlar. Bunu şöyle açıklayalım: Bir grup penguen belirli bir ortamda yaşamakta. Örneğin kutuplar… Kutuplar baskın olarak beyaz renk oldukları için, diyelim ki avcıların çok olduğu bir bölgede yaşıyorlar ve saklanmak için imkanlar çok kısıtlı. Suya dalıp avcıdan kaçmak gibi bir imkanları da yok! O halde beyaz renkli olan penguenler daha kolay kamufle olur ve avcılara yem olmazlar! Beyaz renkli olmayan (veya daha çok koyu renge sahip olan) penguenler daha kolay av olurlar. Bu sayede popülasyonda beyaz renkli penguenler artar ve evrimleşmiş olurlar. İşte evrim budur! Ortama en iyi uyum sağlayan daha kolay hayatta kalır ve daha kolay ürer! Evrimi bir filin bir kuşa dönüşmesi olarak düşünürseniz, işin içinden çıkamazsınız. Evrimi bu kadar büyütmeyin gözünüzde…

3-) Evrime Göre Hayat Nasıl Başladı?

Evrimsel biyoloji, ne yazık ki canlılığın nasıl başladığıyla ilgilenmiyor. Evrimsel biyoloji canlılığın başlamasından hemen sonrasıyla ilgileniyor. Adı üstünde “evrimsel biyoloji”, ortada biyolojik bir canlı yok ise, orada evrimi aramamız pek mantıklı olmaz doğrusu!

Ama şunu söyleyebilirim ki, genel kanı canlılığın kimya ile başladığıdır. Kimyasalların etki-tepkileri sebebiyle canlılığın başlamış olabileceğini söyleyen birçok kaynak mevcut… Canlılığın nasıl başladığıyla ilgili kaleme aldığım yazıyı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evrimsel Biyoloji Öğrenmek Bize Ne Kazandırır?

Covid-19 Kapitalizmin Sonunu Getirecek Mi?

SOSYOLOJİ NEDİR

Eşcinsellik Üzerine

İnsanların Evrim ile İmtihanı